A nedvesség károsító hatásai

Az épületek vízszintes és függõleges szerkezeteiben a kapillárisan felszívódó nedvesség jelentõs károkat okoz. Ha a falazat felületén elpárologtatható víz mennyisége kisebb, mint a kapillárisokban felszívódó nedvességé, az épületszerkezetekben jellegzetes épülethibák alakulhatnak ki: a vakolat elszínezõdik, sókiválás (SO42-, Cl- és NO3-), dohos szag jelenik meg, romlik a hõszigetelõ képesség és ezzel együtt nõ a fûtési költség.

A nedves falak kiszárítása

A nedves falak kiszárítására több lehetõség nyílik:

Cégünk az elsõ három eljárás kivitelezésére készült fel és alkalmazza ezeket több év óta sikeresen.

Felújító, szárító vakolatok alkalmazása

Ezt a módszert akkor alkalmazzuk, ha a kapillárisan feláramló- és az elpárologtatott nedvesség mennyisége közötti egyensúly könnyen helyreállítható. Általában akkor hatékony, ha a falazat relatív nedvességtartalma az 50%-ot nem haladja meg és csak kissé sóterhelt. Erre a célra víztaszító, páraáteresztõ vakolatokat alkalmazunk. Ezek lehetnek gyári száraz- és a helyszínen kevert speciális habarcsok is. Az utóbbi típusú habarcsok készítéséhez javasoljuk a vásárdíjas DÉR POR® hidrofóbizáló légpórusképzõ habarcsadalékszert. Ennek alkalmazásával - igényes kivitelezés mellett- a szárazhabarcsokra elõírt, szigorú WTA követelményrendszer értékei is megközelíthetõek , ill. teljesíthetõek. A habarcs alkalmas tégla-, kõ-, vályog- és vegyes falazatok vakolására, valamint tégla- és kõburkolatok ágyazó- és fugázó anyagának is.

Vegyi eljárások

A vegyipar fejlõdésével az utóbbi években olyan szigetelõanyagok jelentek meg a piacon, amelyeket a falazatba juttatva véglegesen megakadályozható a kapilláris vízfelszívódás. Ezeket ma már közepes- és magas nyomáson injektáljuk a falazatba azért, hogy a kapillárisokban lévõ nedvesség helyét is át tudja venni a szigetelõanyag.

Ezek hatásukat tekintve eltérõek lehetnek: a szilikonemulziók (Wacker SMK 550, Dichtament HSP-ME, Adexin HS2,…) a falazat kapillárisainak falát hidrofóbizálják és megakadályozzák a kapilláris felszívódást, míg az akril-, epoxi- és poliuretángyanták (MC Injekt GL-95, MC Injekt 2300 NV,...) a pórusokat teljesen kitöltik és vízhatlanná teszik. Ezért ezek a gyanták alkalmasak olyan sérült betonmûtárgyak (ivóvíz-, és úszómedencék, szennyvízmedencék, aknák, alagutak,…) javítására, szigetelésére is, ahol víznyomás is jelen van. Cégünk ilyen típusú szigetelésekkel is folyamatosan növeli referenciáinak sorát.

A szigetelés lépései

Mechanikai eljárások

A mechanikus falszigetelõ eljárások a szerkezet roncsolásával járnak. Lehet ez a falazat elvágása és mûanyag szigetelõlemez behúzása vagy fémlemez beütése. Cégünk résvágásos technikával készít folyamatos utólagos talajnedvesség elleni vízszintes szigetelést. A módszer igen sok elõnnyel jár:

A szigetelés lépései

Minden jó szigetelés elengedhetetlen feltétele a szakszerûen elvégzett épületdiagnosztikai vizsgálat. E vizsgálat során felmérjük az épületszerkezetek állapotát (statikai tulajdonságok, nedvességtartalom, sószennyezettség,…) és kiválasztjuk az épületrehabilitációhoz legmegfelelõbb szigetelési módot. Megrendelõink kérésére írásos szigetelési szakvéleményt és felújítási javaslatot készítünk, amely segítheti az építésztervezõk munkáját is.

A felújítás után a szigetelt épület használati és forgalmi értéke jelentõsen megnövekszik. Megszûnnek a jellemzõ épületkárok hibaforrásai és lehetõvé válik olyan használati funkció (iroda, üzlethelyiség, szociális- és egészségügyi intézmény, lakás,…) betöltése, amely a legmagasabb követelményt támasztja az épületszerkezetekkel szemben. A fal kiszáradásával javul a hõszigetelõ képesség, emelkedik a falazat belsõ felületi hõmérséklete. Ez jelentõsen csökkenti a páralecsapódás és gombásodás veszélyét, a fûtési hõmennyiség csökkenésével üzemeltetési költség takarítható meg.

Az elmúlt több, mint egy évtizedben cégünk igen nagy tapasztalatra tett szert a köz- és mûemléképületek felújítása, az utólagos falszigetelés, a pince- és medenceszigetelések terén. A legmodernebb technikákat és anyagokat alkalmazva folyamatosan növeljük referenciáink számát és a kivitelezési munkáinkra adott szavatosság idejét.

Amennyiben további információra, segítségre van szüksége, kérem hívjon minket vagy írjon!
 
 

DER ÉPÍTÕ ÉS SZIGETELÕ BT.
5900 OROSHÁZA, Vásárhelyi út 79.
Tel.: 68/411-713
Fax:68/472-388
Mobil:30/908-9470

der@oroshaza.com    derbt@mail.globonet.hu

Dér István
épületszigetelõ szakmérnök
 

VISSZA